Deze infectie begint altijd met een tandvleesontsteking, dit heet ook wel gingivitis. Dit begint meestal met rood en gezwollen tandvlees, bloedingen bij het poetsen van je tanden of wanneer je iets eet. Niet altijd zijn al deze symptomen aanwezig daarom is het zo belangrijk om preventief je tandvlees te laten checken door jouw mondhygienist.
De ontsteking kan zich uitbreiden tot ver onder je tandvlees en langs de wortels van de tanden en kiezen. Dit kan blijvende schade aan de weefsels aanrichten. Je tanden en kiezen beginnen los te komen en kunnen uiteindelijk verloren gaan. Wat kan leiden tot problemen met het kauwen van voedsel en met spreken, en ook tot esthetische schade aan uw glimlach.
Onder veel mensen is dit een geleidelijk proces. Sommige hebben alleen een zeer snelle ontwikkeling van de ziekte, die vroegtijdig losraken en verlies van de tanden veroorzaakt. Ongeveer 40 procent lijdt aan parodontitis. Bij volwassenen wordt ongeveer 70% van het tand verlies veroorzaakt door parodontitis.
Ja. Indien gedetecteerd en behandeld kan het worden stopgezet en de gezondheid van het tandvlees kan worden hersteld.
Vaak wanneer je 40 of 50 jaar oud bent, dan kan er al veel schade zijn opgetreden. Een mondhygiënist kan veel eerder zien of de ziekte aanwezig is. Met een mondonderzoek, en een pocketmeting kan de status gecheckt worden.
Nicotine is vaat vernauwend. Dit betekend dat rokers bijna geen bloeding aan het tandvlees hebben. Dus wanneer je parodontitis hebt kan het zijn dat je dit niet merkt omdat de symptomen minder zichtbaar zijn. Enkele van de manieren waarop een tandarts nog meer kan zien dat iemand rookt zijn:
1. Verkleuring van de tanden
2. Slechte adem
3.Tandvleesproblemen
4. Verminderde genezing
5. Mond- en keelkanker
Tandsteen zorgt er voor dat de groei van de bacteriën vermeerderd. Dit leidt tot een verzwakking van de aanhechting van de wortel. Er ontstaan een opening tussen de tand en het tandvlees. De pocket. Deze ruimte is de plek voor schadelijke bacteriën om zich te verzamelen en te vermeerderen. De bacteriën geven schadelijke stoffen af aan het lichaam en kunnen ook andere ziektes veroorzaken.
Anti-hypertensiva of vaatverwijdende medicijnen kunnen je vatbaarder maken voor gingivitis net als en immunotherapie.
Een behandeling voor parodontitis kan variëren in pijnlijkheid, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de specifieke procedures die worden uitgevoerd. Behandeling van parodontitis kan verschillende procedures omvatten, zoals gebitsreiniging, worteloppervlaktereiniging, flapoperaties, bottransplantaties en reinigen van implantaten.
Het is belangrijk om te weten dat de mate van pijn of ongemak tijdens een parodontitis behandeling subjectief kan zijn en kan variëren van persoon tot persoon. De tandarts of mondhygiënist zal doorgaans lokale verdoving en andere pijnbeheersingstechnieken gebruiken om het ongemak te minimaliseren. Het is essentieel om open en eerlijk te communiceren met je tandarts of mondhygiënist over eventuele zorgen of angsten die je hebt, zodat zij de juiste maatregelen kunnen nemen om je comfortabel te houden tijdens de behandeling.
Ja, maar niet altijd. De grootste kans op genezing heb je met de onderstaande punten.
De prijs van de parodontitis behandeling bij de mondhygienist in Amsterdam hangt af van de gezondheid van je tandvlees, tanden en kiezen.
Een behandeling begint meestal vanaf €800 maar kan oplopen tot €1700 bij complexe gevallen en vergevorderde parodontitis. Voor alle prijzen check de tarieven pagina.